woensdag 2 januari 2013

Kerst kado?


Ok, ondertussen is nieuwjaar al voorbij, ik ben een beetje achter maar ga het me niet aantrekken...dus nog even terug naar kerstmis...

 

Kerst kadootjes? In heel Kuna Yala vind je nog bijna geen groenten, laat staan kerst kadootjes. Het eilandje waar we voor anker liggen tijdens de kerstdagen heeft slechts 3 hutjes.

Een paar dagen eerder heb ik een heleboel sand dollars opgedoken, de restanten dan toch. Sand dollars zijn een soort zee egels maar zonder de lange stekels. ze vormen de maaltijd van de grote rode zeesterren die hier overal zitten. Het overblijfsel van de maaltijd is het platte ronde schild van de zee egel met een mooie tekening op in de vorm van een ster.
Ik ben in een creatieve bui, haal eerst hier en daar het zeewier eraf, laat ze bleken in javel en jawel,  daar is onze kerstversiering en kerst kadootjes recht uit de zee.



 

Onze echte verrassing krijgen we een dag later in Porvenir waar we (nu pas) inklaren in Panama. 
Het wil lukken dat er op hetzelfde moment een groot cruise schip ligt waarvan de middag uitstap met vieruurtje op het eiland wordt georganiseerd. Terwijl we staan te wachten tot de douane beambte ons wilt verder helpen, staren we met water in de mond naar de buffet tafel vol met ijsblokjes en daarbovenop mischien wel 10 soorten fruit uitgestald. Het water loopt me bijna uit de mond, zolang geleden dat we nog zoveel fruit hebben gegeten, het enige dat we hebben kunnen vinden op de eilanden zijn een paar appels en bakbananen. 

Terwijl we staan te gapen naar al het fruit, wilt iemand van de crew een cocosnoot uit een boom kappen, ik vertelde reeds eerder dat cocosnoten een cash betaal middel zijn voor de Kuna. Daar kom je als buitenlander dus niet zomaar ongestraft aan, JM brengt hem van het idee af en gaat een babbeltje aan. Hij blijkt kok te zijn...

Het buffet loopt stilaan ten einde en wordt opgeruimd door de crew, alle overblijvende stukken fruit gaan onherroepelijk de vuilbak in en de ijsblokjes worden op het strand gekieperd. Wij staan er alle vier verbijsterd bij, zoveel fruit weggooien en ijsblokjes.... met deze warmte geen luxe. De passagiers van het cruise schip vinden hetmaar allemaal normaal,lijkt wel.

Onze blijdschap is dan ook enorm als we zien dat de kok teken doet om eens te komen......blijkt dat we een  ganse doos ananas zomaar krijgen! Met de glimlach laden we die in de Jak! De crew van het cruise schip doet er nog een schepje bovenop en komt met een 2 de doos aandragen vol met appelsienen, mango, papaya, watermeloen, honeydew meloen.....we kunnen onze lol niet op! EĆ©nmaal dat er iets aan land is gewwest van het cruise schip mag het niet meer terugkomen. Jakker offert zich graag op om vuilbak te spelen!
Exotische fruitsla als dessert, ontbijt en vieruurtje! Wij zijn super content met ons onverwacht gezonde kerst kadootje!



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten