maandag 31 december 2012

Wat schaft de pot met kerst?



Dat is een serieuze vraag op de Jakker, ongeveer een maand geleden deden we de grote inkopen in Columbia. Maar die voorraad begint stilaan te slinken, zeker de verse dingen en lekkere dingen. Groenten konden we gelukkig een beetje aanvullen met basics in Nargana, het beetje kalkoen dat we kochten is zo goed als op, we hebben immers geen diepvriezeraan boord.
Sinds Columbia horen we stees weer het woord " rantsoen" terugkeren en we zijn ondertussen allevier een paar kilootjes lichter geworden. met kerst willen we het woord "rantsoen" of "spaarzaam zijn"dan ook niet horen. De opgespaarde nootjes, chips, koekjes, vanillepudding en de goeie fles wijn moeten eraan geloven maar daarmee is het kerstdiner nog niet bepaald.

Volgens onze familie traditie, eten we de laatste jaren tijdens het kerstdiner steeds kreeft...zeker een mogelijkheid hier. Af en toe komt er een dug out canoe (uitgeholde boomstam) voorbij die langousten verkoopt maar hier hebben we er nog geen één gezien. We besluiten om op kreeftenjacht te gaan en ons geluk te beproeven om geen hamburgers of weense worstjes te moeten eten met kerst.

Alle flessen worden gevuld, we halen onze duikmaterialen boven en gewapend met handschoenen, haken om de beesten te pakken en een zak vertrekken we met ons vier naar het rif waar we eerder al langousten zagen. Onze Franse buren doen mee en volgen ons in de dinghy. 
Langousten zijn nachtdieren dwz dat ze overdag verstopt zitten onder rotsen en in holen. Je spot ze enkel doordat de lange voelsprieten meestal uit hun hol steken, opletten geblazen dus.
Het is de eerste keer dat een duik in het teken staat van voedsel en het valt me ineens op hoe anders je kijkt naar je omgeving dan normaal. Vissen interesseren je niet, koralen ook niet, je scant de bodem op zoek naar gaten en holen of voelsprieten. JM vindt er eentje maar het hol is te diep en de langoust weet zich telkens in een ander hoekje te verstoppen, ik kijk een beetje verder rond en zie ineens een mega grote langoust zitten, vrij bovenop een stuk koraal! JM nog steeds druk bezig, komt uiteindelijk toch mee kijken wat ik wil tonen. Hij pakt de kreeft gewoon met een gehandschoende hand! Hem in de zak steken is iets moeilijker, hij klappert met zijn staart en zet de poten breed maar we slagen erin en gaan nog even verder op jacht. Uiteindelijk komen we na een duik van 70 minuten boven met 5 kreeften. Ons aandeel zijn 3 grote langousten, de Fransen hebben er 2 kleinere gevangen.

 
Ons kerstdiner is veilig gesteld!
s' Avonds smullen we van onze zelf gevangen langousten, met een beetje cocktail saus, pasta en wat groeten smaken ze uitstekend!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten