zondag 25 november 2012

Curaçao, hoe inklaren?

Ook ik wil graag mijn ervaringen delen met iedereen die interesse heeft in onze blog. Mijn ervaringen zijn anders dan die van Jean-Marc dus mijn stukjes ook.... Karen


In de ochtend verlaten we al zeilend Klein Curaçao, het eiland wordt al snel kleiner. We zeilen voor de wind, een zeer aangename koers met de wind mee….de uitdrukking “het gaat ons voor de wind” komt duidelijk voort uit de zeilterminologie.

De ingang van het Spaanse water, de meest beschutte baai van het eiland, vraagt onze aandacht. De smalle ingang ligt tussen 2 riffen, een foutje is hier snel gemaalt en we willen van Jakker geen duikstek maken. Eén keer binnen vallen de golven weg en vergapen we ons aan de luxe villa’s langs de waterkant van de baai. Tussen de honderden jachten die hier voor anker liggen, vinden we zelf ook nog een plekje langs weer nieuwe buren.

What’s next?

Eerst en vooral inklaren. Niet zo simpel als de douane/immigratie diensten op een luchthaven, waar je zowiezo moet passeren voor het oppikken van de bagage.

Als ‘cruiser’ op het Spaanse water, vaar je met de dinghy naar de vissershaven, 10 min verderop. Vandaar vertrekt de lokale bus naar Willemstad, waar je 40 min later afstapt en langs de marktplaats en kaaien richting douane wandelt. Een vriendelijke lokale vrouw handelt onze papieren af, manueel. Er staan wel computers maar die werken even niet, haar commentaar.

Als deel 1 in orde is, moeten we verder langs de kade naar de overkant van het water om bij immigraties nog wat stempels te verzamelen. Voor we aan de 20 min wandeling beginnen, bestellen we eerst een drankje op een verfrissend terras aan de pontjesbrug. Dit is de tegenhanger van eht verwarmde terras in België. Koelte wordt gebracht via ventilators die verneveld water over het hele terras blazen, erg aangenaam en we genieten van de koelere atmosfeer op het terras.

We hebben geluk, terwijl we ons terrasje doen, gaat de pontjesbrug (een brug gebouwd op verschillende vlotten) open en een ferry neemt de taak over. Voor ons betekent dit minder ver wandelen, dus we profiteren ervan en lopen zo al snel het haventerrein op, langs de afgemeerde cruise schepen naar het kantoorigej van immigraties. Nat bezweet stappen we de koude airco binnne, we vullen een document in, de beambte werpt een blik op elk van ons en stempelt de paspoorten. Voila, ingeklaard en legaal in Curaçao!

Water front Curaçao

Pontjes brug Curaçao



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten