woensdag 19 december 2012

Regen, water, drinken of dorst?

Leven op zee, op een zeilboot van 42voet ofwel 14 meter, heeft zijn beperkingen. Het is ons drijvend huis deze trip, expeditie of hoe je ook wil noemen,  maar je beseft al snel de luxe-mogelijkheden van thuis. Wat is een diepvries thuis? Een langdurige opslagmogelijkheid van eten, maar dat hebben we hier niet aan boord, dus moet er ofwel steeds ‘vers’ eten gekocht worden (geen sinecure in deze afgelegen San Blas  eilanden) ofwel moet je voldoende blik-voer aan boord hebben. Maar hoe is het dan gesteld met (drink)water? Onze boot heeft een tank van 440 liter water, dat we moeten gebruiken zoals thuis, voor eten te maken, afwas te doen,  ons te wassen, kledij te wassen (gelukkig is dat beperkt tot uitspoelen van zwemgerief gezien de dagelijkse kledij enkel dat betreft) maar verder dus ook drinken en ook bv voor de extraatjes waaronder het uitspoelen van ons duikmateriaal, onderwaterfoto- en videocamera, onderwater-scooter, enz!

(Water)spaarzaam is dus de boodschap! Wist je dat je jezelf kan douchen met 2 liter water en daarbij gerekend ook je (lange) haren kan wassen? Nee, dan sta je niet 15 minuten onder een stromende douche, maar denk je na over elke druppel water die uit de kraan stroomt. We leven met 4 personen op de boot en kunnen dus ‘zelfvoorzienend’ zijn zolang we water hebben. Omdat we lang onafhankelijk willen zijn en verafgelegen gebieden willen bezoeken die geen drinkwater hebben, zijn we spaarzaam, super spaarzaam. We kunnen leven met 5 liter water per persoon/dag, maar dan is 440 liter nog steeds snel op! Oplossing? Regenwater!

En vandaag is die oplossing gekomen, want het regent! In BelgiĆ« kennen we dat natuurfenomeen maar al te goed. Druppels water die uit de hemel vallen en ons daardoor eerder treurig dan goedgehumeurd stemmen. Geloof me, als duikinstructeur kan ik dat gevoel maar al te goed, want wat is er leuker dan op een zonnige dag duikcursus  te geven aan goedgehumeurde mensen, denkend aan zonovergoten duikbestemmingen. Toch geef ik veel duikcursussen in de wintermaanden, omdat de mensen thuis dan meer vrije tijd hebben, minder verplichtingen, ’s avonds sneller donker, dus meer zin in ontspanning hebben. 

Hoe vaak kreeg ik de opmerking waarbij niet-duikers verbaasd waren dat regenweer toch geen invloed kon hebben op duiken, want ‘nat’ word je toch?? Inderdaad, gelijk hebben ze, maar de tijd voorafgaand aan het duiken, het klaarmaken van het duikmateriaal is warempel toch veel aangenamer met een zonnetje aan de hemel.

 

Het regenwater vandaag, hier en nu, vangen we op met een ingenieus opvangsysteem via het zeildoek boven de kuip van de boot (zeilterm=bimini-dak) en hiermee vullen we onze watertanks bij om zodoende onze mogelijkheden van rondzwerven weer te vergroten. Verbaasd ben ik dan ook, hoe we op enkele uren zowaar honderden liters water opvangen en in de watertanks gieten. Doen we dit thuis ook, waar het zo vaak regent? Ik bedenk me juist de maandelijkse waterrekening en neem me nu al voor dit onderwerp bij thuiskomst eens nader te bekijken! Maar eerst geniet ik nu even van de waterdruppels in een 30 graden warme omgeving die me alles behalve treurig stemmen. Want geef nu toe, bij 30 graden voelt die regen eerder aan als verkoeling dan wel als een vervelend iets en water-spaarzaam moeten we nu even niet zijn, dus ja, 15min regen-douchen mag nu en zelfs ongestraft uitlopen tot zelfs 20 minuten…

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten