zaterdag 29 december 2012

Scooter duiken of scooter snorkelen? Grotten!

Holandes cays in San Blas, berucht of befaamd?
Ergens zou er in dit grote barrière-rif een doorgang zijn tussen binnenzijde en buitenzijde en aan ons om dit te zoeken, te exploreren, te doorgronden, in kaart te brengen en zoveel méér (zou blijken)!
Na onze onze aankomst op de oostelijke Holandes Cays, bleek de zee erg ruw te zijn, brekers van 9-12ft, zijnde 4mtr hoog. Niet bepaald aangenaam om dat langs een barrière-rif te gaan duiken, verkennen.
Na enkele uren rond scooteren met onze Poseidon onderwaterscooter, ideaal om op een korte tijd enorm veel afstand te verkennen (we doen op 1uur zo'n 2km rif verkennen) alsook om serieus diep te vrijduiken, de scooter trekt je naar beneden zo snel je je oren kan klaren en je bespaart veel lucht doordat je zelf niet moet zwemmen, waardoor je diepe vrijduiken kan maken, voor mij tot zelfs -30mtr diep (goed geoefend tijdens de Dive4Life trips van Time To Dive in België), vinden we wat lijkt een mogelijke grot-ingang te zijn. Op onze eerste dag reeds zoveel geluk, hmm?

Met behulp van de scooter probeer ik mee een weg te banen doorheen de brekers, maar al snel moet ik het opgeven doordat ik niets meer zie, mijn zicht onderwater wordt vertroebeld door miljoenen kleine luchtbelletjes, opgelost in het water door de grote overslaande brekers.
De tunnels induiken met behulp van de scooter maar zonder perslucht-apparatuur, lijkt een uitdaging die ook eindigt na 10 meter wegens nul zicht onder water.
Blij met het resultaat keren we terug naar de SY Jakker en bespreken we onze taktiek voor de komende dagen. We maken de duiksets klaar, duiklampen, mogelijke hulp-duikflessen, lijnen, haspels en noem maar op. Het gehele duikarsenaal dat we bij hebben wordt nagekeken, o-ringen opnieuw ingesmeerd met speciaal silicone-vet, batterijen opgeladen van de onderwater foto en video-apparatuur, we zijn er klaar voor.




Het weerbericht voorspelt de komende dagen afnemende golfhoogtes, dus we wagen opnieuw een poging na een goede nachtrust. Reeds bij het ontwaken horen de minder branding, de golven zijn rustiger en het lijkt ideaal. Bepakt met al het nodige duikmateriaal trekken we erop uit met onze bijboot, de Jak. Het is laagwater, dus ideaal om de verkenning te starten. Wat we aantreffen is ronduit fantastisch, helder water, rustige zeegang en dus starten we onmiddellijk de eerste verkenningstochten. Na een uur rondzwemmen, heb ik een eerste gedeelte met 2 grote kamers in kaart gebracht en ga ik terug naar de Jak alwaar ik zowel met Karen als Jaklien een 2de en 3de duik maak in dit gebied. Vele donkere tunnels en zij-passages zijn nog niet bereikt, maar dat is voor morgen. Na 3uur rondzwemmen en orientatie is mijn kaars uit, niet zozeer licht of lucht,nee, mijn energie!

Dag 3 beloofd even rustig te zijn als dag 2, maar oh nee, verkoop het vel van de beer niet voordat...?
Vol goede moed starten we aan de nieuwe exploratie-dag en wil ik een grote passage in kaart brengen tussen binnen- en buitenzijde. Met Karen aan mijn zijde, starten we met een basislijn doorheen een grote tunnel, maar éénmaal binnen, worden geconfronteerd met gigantische stromingen,die ons wegzuigen alsof we stofdeeltjes zijn! Onmogelijk hier tegenin te zwemmen, onmogelijk hier zelfs iets tegenin te brengen, toch slagen we erin een basislijn van 50meter te leggen, die later blijkt het begin te zijn van ons succes, namelijk het vinden van de doorgang tot aan de open zee!
We zijn dankbaar voor onze ervaring in grot duiken over de gehele wereld, zowel in Florida, Boedapest en Zuid-Afrika, want die gebruiken we hier maar ook erg blij dat we degelijk uitgerust zijn met duikmateriaal dat tegen een stootje kan, want dat is hier serieus nodig. Ook onze lichamen hebben al hun energie verspeeld en de laatste meters terug naar de hoofdkamers zijn een uitputtingsslag, een marteling.

Met gemengde gevoelens keren we terug naar de boot, onderweg meedrijvend met de sterke stroming, zien we vele roggen, haaien en al dat moois wat een barrière-rif kan tonen!

Dag 4 doen we opnieuw met dezelfde ijver en inzet als daags ervoren. De zee lijkt wat rustiger, golven zijn minder hoog en oh ja, het is daags voor Kerstmis.
Terug de hoofdkamers in, hmmm is deze stroming nu sterker of wennen we eraan?
De tunnel maakt ons onmiddellijk duidelijk dat er nog steeds een stevige klauter karwei wacht, want de stroming is alom. Geen mogelijkheid tot het verderzetten van de diepe exploratie en dus verkennen we enkele dwarse zijgangen, treffen veel vis aan alsook vele slapende haaien en ander moois. Ook besteden we veel aandacht aan de zeldzame schelpen die we in de diverse tunnels aantreffen en mijn gedachten gaan naar Chris Vos, dé kenner van schelpen die vorig jaar een prachtige tentoonstelling gaf in Aarschot en geen moeite bespaarde om ons rond te leiden en één en ander uit te leggen! Want zeg nu eerlijk, wie als duiker besteed er nu aandacht aan schelpen?? Wel, sinds die rondleiding is er voor mij een extra nieuwe dimensie opengegaan onderwater! Bedankt Chris!
Op dag 4 neem ik ook 2 Franse duikers mee in het tunnel systeem, Laurent en Regis. Beide stevige bretoense duikers met erg veel ervaring en enorm enthousiasme; Stevig of niet, ook zij worden dooruit de tunnels geblazen, hun kracht kan duidelijk niet op tegen al het natuurgeweld.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten